מחקר רחב ופורץ דרך על תופעת ההימורים בישראל בהשתתפות סטודנטים לתואר ראשון!

בהובלת ד"ר בל גבריאל-פריד

ד"ר בל גבריאל-פריד

מחקרים מהעולם מראים שכ-70% מכלל האוכלוסייה הימרו לפחות פעם בשנה. בישראל, כידוע, יש הימורים בפיקוח (מקור הכנסה משמעותי למדינה) אך גם באופן בלתי חוקי. שתי צורות ההימורים נגישות און-ליין ובמקומות פיזיים בארץ ומחוץ לגבולות המדינה. הימורים בכלל (והתמכרות להימורים שמוגדרת בעייתית בפרט) שכיחה יותר בקרב גברים, חילוניים, בעלי השכלה נמוכה וצעירים, כאשר גם משתנים סביבתיים וחברתיים וכן הנגישות להימור תורמים למעורבות. יחד עם זאת, מעבר לנתונים האלה, עד היום לא נעשה ניסיון למפות את שכיחות התנהגות ההימורים בישראל ואת המשתתפים בהם.

כעת, כחלק ממחויבותו של מפעל הפיס, על פי ההיתר הניתן לו ע"י משרד האוצר, הוענק מענק מחקר מטעם ועדת מחקר בלתי תלויה לד"ר בל גבריאל פריד, חברת סגל בכיר בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב ומומחית לחקר תופעת ההימורים, על מנת לערוך, לראשונה בישראל, מחקר אפידמיולוגי מקיף על תופעת ההימורים בכל מגזרי האוכלוסייה בישראל.

שלום ד"ר גבריאל-פריד, ברכות על מענק המחקר. תוכלי לספר קצת על היקף המחקר?

"כן, בשמחה. ראשית, התנהגות הימורים מושפעת ממגוון משתנים: סוציו-דמוגרפיים, סביבתיים, חברתיים, דתיים, מוטיבציוניים וכמובן הנגישות להימורים, בין אם מפוקחים, לא מפוקחים, אינטרנטיים ופיזיים. כבר עצם העובדה שהמחקר יבחן את כל ההיבטים האלה מעידה על היקפו. בהיבט הנגישות יהיה מעניין במיוחד לראות את האופן בו הציבור בישראל תופש את מידת הנגישות של ההימורים וכן מהי מידת השינוי בהתנהגות ההימורים לנוכח משבר הקורונה".

איך ייערך המחקר?

"מבחינה מתודולוגית, במחקר ישתתפו 4000 בוגרים ישראלים (יהודים וערבים) באמצעות פאנל אינטרנטי המנוהל על ידי מכון כהן באוניברסיטת תל אביב ומשקף מדגם מייצג של כלל האוכלוסייה בישראל. בנוסף, יידגמו עוד כ450 איש בעלי מעורבות מוכחת בהימורים באמצעות קמפיין פייסבוק וטוויטר, גיוס מרואיינים מדוכני הימורים ברחבי הארץ וכן אנשים שחווים בעיות הימורים ומטופלים במרכזי גמילה".

האם למחקר יש עוד מטרות, מעבר למיפוי החשוב של התופעה בארץ?

"לצד איסוף הידע החסר, שהוא בהחלט מטרה בפני עצמה, המטרה היא גם בפירוש לאתר אוכלוסיות בסיכון, להעריך את הנזקים הנגרמים לבני המשפחה של קבוצה זו ולמקד את דרכי המניעה וההתערבות בקרב אוכלוסיות אלה. בנוסף, רוב המחקרים על הימורים נעשים מהיבטים פסיכולוגיים ופסיכיאטריים כך שיש מידה לא מבוטלת של חידוש בהתמקדות בתופעה מתוך שדה העבודה הסוציאלית".

הבנתי שבמחקר יקחו חלק סטודנטים לתואר ראשון?

"נכון, את הדגימה של קבוצת המעורבים בהימורים יבצעו כ-12 סטודנטים לתואר ראשון (שנה ב), שיזכו לטעימה יוצאת דופן ממחקר בעל חשיבות רבה, בזמן אמת, וגם הכנה יוצאת מן הכלל לניתוח הממצאים במסגרת הסמינר האמפירי בו ישתתפו בשנה הקרובה על ההימורים בישראל. אני מאוד שמחה על השיתוף של סטודנטים לתואר ראשון במחקר, גם מהיבט ההוראה וגם בשביל ההתפתחות המקצועית – מחקרית של הסטודנטים. את המחקר הזה רציתי לעשות במשך שנים ארוכות ואני, וכל המעורבים, מאוד מתרגשים לקראתו".

בהצלחה רבה ו... כבר מחכים לממצאים!

 
 
 
 
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>