להכיר, להרגיש, להבין: חוויית לימוד יוצאת דופן בתחנה המרכזית
למידה מעמיקה דרך התנסות ישירה – בית הספר לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל באוניברסיטת תל אביב מצא דרך ייחודית להעמיק את ההבנה של עולם מבקשי המקלט. קורס מרוכז בן ארבעה ימים התקיים בתחנה המרכזית בתל אביב, ממש בלב השטח שבו מתמודדות קהילות מבקשי המקלט עם אתגרי היום-יום שלהן. הקורס יועד לסטודנטים.ות לתואר שני ומתכנית ההשלמות לתואר שני בעבודה סוציאלית.
פוטווייס מאת עדן לביא תורג'מן
פוטווייס מאת מאיה מרום
פוטווייס מאת אופיר שמילוביץ'
למידה דרך חוויה בשטח
הקורס, שהונחה על ידי ד"ר ליאור בירגר, הוא פיילוט שנולד משיתוף פעולה בין עיריית תל אביב לבין הנציבות לשוויון מגדרי וקהילתי באוניברסיטת תל אביב. מטרתו הייתה להכיר מקרוב את המציאות של מבקשי המקלט, תוך שהות פיזית במתחם התחנה המרכזית, מפגשים עם חברי הקהילה ודיונים רפלקטיביים.
"הבסיס של הקורס היה למידה דרך חוויה", מספרת ד"ר בירגר. "הסטודנטיות ישבו ממש בתוך התחנה המרכזית, חוו את המרחב על כל מורכבויותיו ונפגשו עם דמויות מרכזיות – מבקש מקלט, עובדות סוציאליות מארגונים שונים ופעילים חברתיים. בנוסף, למדנו על ההיסטוריה של התחנה המרכזית, התכנון שלה, הקהילות השונות שהיא משמשת והנסיבות שמובילות להזנחה שלה."
חוויה חושית מטלטלת
רייצ'ל ברינק, סטודנטית שנה ב' בתכנית ההשלמות לתואר השני, מתארת את התחושות העזות שחוותה "זה מקום מוזנח, קשה. מצד אחד, זה לא פשוט להיות שם, אבל מצד שני, זו הייתה דרך לימוד מדהימה – ללמוד במקום שבו הדברים באמת קורים."
גם יעל כהן, סטודנטית שנה ב' בתכנית ההשלמות לתואר השני, שותפה לתחושה זו "ההליכה בתחנה המרכזית הייתה קשה לעיכול. הריחות, המראות, המפגש עם אנשים שחיים שם – כל זה היה מטלטל, אבל גם פתח לי את הראש."
מושגים חדשים וחשיפה בלתי אמצעית
מלבד החוויה הפיזית, הסטודנטיות נחשפו לעולם מושגים חדש, שלא היה מוכר להן לפני כן. "הבנתי שלמילים יש כוח, ושאנחנו כחברה משתמשים בהן לפעמים מבלי להבין את המשמעות האמיתית שלהן", מספרת יעל, "כשאנחנו אומרים 'עובדים זרים' למי שחיים כאן שנים רבות כישראלים לכל דבר, אנחנו למעשה מרחיקים אותם מהחברה. גם ההבדלים בין 'מבקשי מקלט', 'מהגרים' ו'פליטים' לא היו ברורים לי לפני כן. לא הבנתי כמה הסטטוס הזה משפיע על זכויותיהם ועל היכולת שלהם לקיים חיים במדינה. לכל קהילה יש ייחודיות, סיפור אחר ומציאות שונה, וחשוב שנכיר, נבחין ונדע את ההבדלים האלה."
מפגש עם הקהילה – רגע השיא
אחד החלקים המשמעותיים ביותר בקורס היה המפגש עם מבקש מקלט ששיתף את סיפורו. "לשמוע ממקור ראשון זה אחרת לגמרי, מבחינתי זה היה ההיילייט של הקורס", אומרת רייצ'ל.
החוויה הזו לא נשארה רק בתוך הקורס "אני מרגישה צורך לספר את הסיפור הזה הלאה, להסביר לאנשים סביבי על המצב הזה שאנחנו כמעט לא רואים", מוסיפה יעל.
למידה רפלקטיבית
לצד ההיכרות עם המציאות בשטח, הסטודנטיות עסקו גם בתהליכים רפלקטיביים. אחת השיטות הייתה פוטווייס - צילום יומיומי וכתיבה על תמונה נבחרת בסוף כל יום. "דרך הכלי הזה הצלחנו לשקף את החוויות שלנו ולעבד את מה שעברנו," מספרת ד"ר בירגר.
לסיכום: חוויית למידה שמשאירה חותם
הקורס המרוכז בתחנה המרכזית היה לא רק שיעור חשוב במקצוע העבודה הסוציאלית – אלא מסע אישי וחברתי עבור הסטודנטיות. "זה פתח לי עולמות", מסכמת רייצ'ל "אני לא יודעת אם אעבוד עם קהילת מבקשי המקלט, אבל אני בטוח אחקור ואכיר יותר את הנושא."
החוויה הייחודית הזו מדגישה את כוחו של הלימוד החווייתי, המחבר בין התיאוריה האקדמית לבין המציאות החברתית המורכבת של ישראל.
-----------------------
מחפשים.ות ללמוד מקצוע משמעותי שמשפיע על החברה? היכנסו לאתר בית הספר לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל וקראו על תכניות התואר השני ותכנית ההשלמות לתואר שני!
כתבה מאת: גלית הרצברג