עבודה סוציאלית - על המקצוע

עבודה סוציאלית - עשייה עם משמעות!

עבודה סוציאלית- על המקצוע

מקצוע העבודה הסוציאלית החל להתפתח לקראת סוף המאה ה-19 בעולם, בעקבות המהפכה התעשייתית שיצרה צרכים וערכים משפחתיים, תעסוקתיים וחברתיים חדשים. מקצוע העבודה הסוציאלית נפוץ כיום בכ-150 מדינות ברחבי העולם, וממשיך להתפתח לאור השינויים התכופים שמביאה עמה המאה ה-21.

 

ליבת המקצוע

מקצוע העבודה הסוציאלית התפתח באופן שונה במדינות השונות, כשהוא מושפע מהאקלים החברתי, הפוליטי, התרבותי והכלכלי בו הוא נוצר. למרות שהמקצוע לבש צורות שונות בזמנים ובמקומות שונים, ניתן להצביע על ליבה משותפת, המעוגנת בתפישה של "האדם בתוך סביבתו". לפי תפישה זו, מצוקות של אינדיבידואלים, משפחות או קהילות, קשורות ונובעות משילוב של גורמים אישיים וחברתיים. על מנת לקדם איכות חיים, יש למקד את מאמצי השינוי בפרטים ובמשפחות, בסביבותיהם המידיות, בקהילה ובחברה כולה, מתוך תפישה מערכתית ורב ממדית.

 

עובדים סוציאליים שואפים לשפר את איכות חייהם של אינדיבידואלים, משפחות, קבוצות וקהילות, במטרה לצמצם מצבים של עוני, אבטלה, אפליה, קיפוח ואי שוויון, ובמקביל לקדם שינוי חברתי רחב. פעולות אלו משולבות בתוך מסגרת ערכית ברורה, לה מחויב המקצוע, אשר כוללת ערכים של צדק חברתי, זכויות אדם, שותפות, דמוקרטיה וקבלת החלטות עצמאית.

 

שיטות עבודה

עובדים סוציאליים משלבים בין מגוון רחב של שיטות עבודה, לרבות עבודה פרטנית, טיפול זוגי ומשפחתי, עבודה קבוצתית, ניהול טיפול, סנגור  ומיצוי זכויות, פיתוח  קהילתי, פרקטיקת מדיניות ופיתוח חברתי. שיטות אלו נשענות על רקע תיאורטי עשיר מעבודה סוציאלית, ממדעי החברה (פסיכולוגיה, סוציולוגיה, משפט, מדע המדינה, מדיניות ציבורית וחברתית וכלכלה), כמו גם על ידע מצטבר "מהשטח", מתוך ניסיון העבודה של עובדים סוציאליים והרצון להתמודד עם אתגרים משתנים.

 

עבודה סוציאלית בישראל

עבודה סוציאלית החלה את דרכה כמקצוע בישראל בשנות ה-30 של המאה ה-20. מדובר במקצוע דינאמי שממשיך להתפתח, להתרחב ולהשתנות, הן בעקבות תהליכים פנימיים והן בעקבות שינויים בסביבה החברתית בה הוא פועל.

 

עובדים סוציאליים בישראל עובדים עם כל קבוצות הגיל (ילדים, בני נוער, מבוגרים וקשישים) ועם מגוון רחב של אוכלוסיות יעד, כגון: ילדים בסיכון, אנשים עם מגבלות פיזיות, נפשיות והתפתחותיות, אנשים החיים בעוני, מובטלים, נשים הסובלות מאלימות של בני זוגן, נפגעי תקיפה מינית, יחידים ומשפחות המתמודדות עם שכול, אנשים הנמצאים באשפוז רפואי, משפחות במשבר גירושין, מבוגרים ובני נוער שעברו על החוק, קשישים במצבי סיכון, חיילים במצבי משבר, מהגרי עבודה, פליטים ועוד.

 

עובדים סוציאליים מועסקים בכל מגזרי השוק: במשרדים ממשלתיים והממשל המוניציפלי, במגזר השלישי (עמותות וארגונים שלא למטרות רווח) ובמגזר הפרטי. עובדים סוציאליים עובדים במגוון שירותים חברתיים כגון, מחלקות לשירותים חברתיים, בתי חולים ומרפאות (כלליים ופסיכיאטריים), שירותי מבחן לנוער ומבוגרים, פנימיות, בתי ספר, בתי סוהר, בתי אבות, שירותי הגירה וקליטה, מפעלי תעשייה, משרד הביטחון, צבא, וארגוני סנגור ושינוי חברתי.

 

מקצוע העבודה הסוציאלית עומד בפני אתגרים רבים בכל חברה ובוודאי בחברה הישראלית. כאחד מן המקצועות הבודדים שפועל מתוך גישה אינטגרטיבית לבעיות ולפתרונות, נדרשים עובדים סוציאליים לפתח ערכים מקצועיים וגישה ביקורתית, לרכוש ידע רב בתחומים מגוונים ומיומנויות בהפעלת אסטרטגיות פעולה שונות. לפיכך, עבודה סוציאלית היא מקצוע שדורש למידה מתמשכת המלווה בהתבוננות מתמדת על הפרקטיקה עצמה ועל הסביבה החברתית שבתוכה היא קיימת.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>