קורס ייחודי לשינוי מדיניות בכנסת - המסלול לזכויות אדם ומדיניות

בבית הספר לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל מתקיים קורס מרוכז ייחודי שמעניק לסטודנטיות לתואר השני הזדמנות משמעותית ללמוד כיצד להשתמש בבית המחוקקים הישראלי ככלי לשינוי מדיניות.

09 יוני 2024
משתתפי.ות הקורס "סנגור בבית המחוקקים: אסטרטגיה להשפעה על מדיניות חברתית"

משתתפי.ות הקורס בוועדות הכנסת

 

 

 

 

 

 

 

 

פרסום של ח"כ דבי ביטון,

סיעת יש עתיד

 

 

 

 

בבית הספר לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל מתקיים קורס מרוכז ייחודי שמעניק לסטודנטיות לתואר השני הזדמנות משמעותית ללמוד כיצד להשתמש בבית המחוקקים הישראלי ככלי לשינוי מדיניות. הקורס, "סנגור בבית המחוקקים: אסטרטגיה להשפעה על מדיניות חברתית", המתקיים כבר שבע שנים, כולל נסיעה לכנסת למשך ארבעה ימים. השנה, בשל המלחמה, התקיים הקורס בשני סבבים של שלושה ימים כל אחד.

 

הקורס מתמקד בפרקטיקת מדיניות בעבודה סוציאלית, מתוך הכרה שזהו מרכיב חיוני בעבודתן של עובדות סוציאליות. הסטודנטיות לומדות כיצד להשתתף בתהליכי יצירת ושינוי מדיניות, במיוחד בסנגור בבית המחוקקים. באמצעות הקורס, הן רוכשות כלים פרלמנטריים לקידום זכויות אדם, לשיפור איכות החיים של מקבלי השירות שלהן, ולקידום חברה הוגנת ושוויונית יותר. הקורס מדגיש שפרקטיקת מדיניות וסנגור בבית המחוקקים רלוונטיים לכלל העובדות הסוציאליות, בין אם הן עובדות עם פרטים, משפחות או קהילות, ומעניק להן את הידע והביטחון לפעול בזירות בהן נקבעת מדיניות.

 

במהלך הקורס, הסטודנטיות לומדות כיצד לעבוד מול הכנסת, להופיע מול ועדות, לקיים מפגשים עם חברי כנסת ולהעלות סוגיות למדיניות על סדר היום הציבורי. הן מקבלות הדרכה מקיפה על השימוש בכלים פרלמנטריים וכיצד להפעילם לטובת מקבלי השירות שלהן. הסטודנטיות נפגשות עם חברי כנסת, משתתפות בדיוני ועדות ולומדות כיצד להציג את הנושאים החשובים להן בצורה אפקטיבית.

 

עו"ס גליה ניב-אגמון, סטודנטית לתואר השני במסלול לזכויות אדם ומדיניות, כשנשאלה מה הוביל אותה לקחת חלק בקורס הנ"ל, משתפת:

"אני רואה בתפקיד של העובדת הסוציאלית אחריות סוציאלית, חברתית. ומה יותר נכון מלהסתכל במקרו על בית המחוקקים? זהו האופן שבו עובדת סוציאלית בשטח יכולה להשפיע על מדיניות, חוסר מדיניות או אי התאמה של מדיניות שפוגעת בפונים שלה ושהיא פוגשת בעבודה בשטח. במקום להיות עסוקות בכיבוי שריפות, אם נשקיע מזמן העבודה גם במקרו, נפגוש את שורש הבעיה ונעזור להרבה יותר אנשים בבת אחת."

 

עם זאת, היא מודה שבתחילה הייתה בקונפליקט לפני הקורס: "הנושא של הכנסת ונבחרי ציבור עשה לי תחושת כיווץ בבטן. למרות חוויית חוסר האמון שלי, רציתי לנסות לבנות אמון ולהבין את המנגנון הקיים. פרופ' עידית וייס-גל הצליחה להראות גם צדדים חיוביים בקובעי המדיניות, והחלטתי שגם אם אצא מהקורס עם טיפה יותר אמון, זה שווה את המאמץ."

 

כשנשאלה עם אילו תחושות היא יצאה מהקורס, היא אומרת: "הקורס נתן לי תקווה כי הקופסא השחורה של הכנסת נראית הרבה יותר ברורה. פגשתי חברי כנסת מכל הסיעות וראיתי אנשים שבאים לעבוד באמת, ולא רק לעסוק בפוליטיקה. גיליתי שח"כים, גם כאלה שאני לא מסכימה איתם פוליטית או חשה שסולם הערכים שלנו שונה מהותית, רוצים לעזור למקבלי השירות שלנו. זה נתן לי תקווה. מצד שני, היינו בימים מאוד קשים עם הפגנות ומשפחות חטופים מדברות בכל ועדה, וראיתי את ההתנהלות הפרובוקטיבית והצעקות במליאת הכנסת ובחלק מהוועדות, שזה היה מאוד קשה לצפייה." 

 

ליאור גבריאל, גם היא סטודנטית בתואר השני במסלול לזכויות אדם ומדיניות ועובדת סוציאלית במועצה הלאומית לביטחון תזונתי, מספרת כי תפקידה העיקרי הוא לקדם מדיניות בתחום הביטחון התזונתי בישראל, במיוחד בעקבות המצב המדרדר בשל המלחמה. היא משתתפת בוועדות העבודה והרווחה במסגרת עבודתה. בנוסף ליאור לקחה חלק בתכנית פוליטיקאיות צעירות והייתה מנהלת קהילת בוגרים ובוגרות בעו"סים שינוי. כל אלה גרמו לה להבין את החשיבות של עובדות סוציאליות בבית המחוקקים ולכן היה ברור לה שהיא חייבת להשתתף בקורס " סנגור בבית המחוקקים".

 

 הקורס היה מגוון ומדויק. הוא כלל דיונים, השתתפות בוועדות והליכה במסדרונות הכנסת, מה שעזר לחבר את התכנים התיאורטיים לפרקטיקה. המפגשים בכנסת הגדילו את הסקרנות והריגוש שלי בעשייה ציבורית, והבהירו לי עד כמה עובדות סוציאליות יכולות לתרום בכנסת. הקורס הפך את קידום המדיניות לנגיש וזמין לכל אחת, אפילו למי שזה לא תחום העיסוק העיקרי שלה."

 

ומסכמת " הקורס הזה מדויק בכל הנוגע לזכויות אדם, ולדעתי הוא צריך להיות קורס חובה. אין מישהי שהתחרטה שלקחה את הקורס, גם אלה שהיו סקפטיות הבינו שזה לא כל כך מסובך. אפשר להיכנס לאתר הכנסת, להירשם לוועדות, לכתוב וליצור קשר עם חברות כנסת, וגילינו כמה זה נגיש ופשוט. בנוסף, אני רוצה להחמיא לפרופ' עידית וייס-גל (מביה"ס לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל באוניברסיטת תל-אביב)  ופרופ' ג'וני גל (מביה"ס לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית באוניברסיטה העברית בירושלים) על הידע הרחב שלהם בקידום מדיניות. השילוב בין הידע שלהם, המאמרים והדיונים עם הסטודנטיות פתח זווית חשיבה מרתקת ונתן תחושה של משהו חד-פעמי".

 

הקורס מועבר בשיתוף פעולה עם מרכז המבקרים של הכנסת, שמעניק לסטודנטיות ליווי צמוד והנחיה לאורך כל היום. בכל סבב של הקורס משתתפות בין 17 ל-20 סטודנטיות, והמשובים מראים שהקורס משנה את תפיסת עולמן הן כאנשים והן כעובדות סוציאליות. הן לומדות שהכנסת היא גוף נגיש ושניתן להשתמש בו ככלי לשינוי מדיניות, ומדווחות על תחושת התלהבות וכוח כתוצאה מהקורס. בוגרות הקורס מדווחות שהוא שינה את תפיסתן האזרחית ואת האופן שבו הן רואות את תפקידן בעשייה חברתית.

 

הקורס מהווה חלק מהמסלול לזכויות אדם ומדיניות בעבודה סוציאלית, ומשתתפות בו עובדות סוציאליות מכל התחומים, כולל עבודה פרטנית, משפחתית וקהילתית. ההרשמה למסלול לשנת תשפ"ה בעיצומה בימים אלו ונותרו מקומות ספורים אחרונים במסלול. במסגרת הלימודים במסלול תיחשפו לחזית הידע התיאורטי והמעשי בעבודה סוציאלית, שנקודת המוצא שלה היא כבוד האדם, זכויות וחירויות. תרכשו את הכלים להצליח לשנות לטובה גם במציאות של איומים ומערכות מורכבות. תתנסו ביישום גישות מתקדמות להשפעה חברתית - ברמת הפרט, המשפחה, הקהילה והחברה. תלמדו ממובילות ומובילי השיח האקדמי והמקצועי בעולם, בנוגע לממשקים בין עבודה סוציאלית, יחסי כוח, הדרה חברתית ושיפור רווחה ואיכות חיים.

 

הצטרפו אלינו לחוויה ייחודית של למידה מעמיקה, מאתגרת ואקטואלית מתמיד.

 

לבירורים נוספים ניתן לפנות לראשת המסלול, פרופ' עידית וייס-גל:  iditweis@tauex.tau.ac.il

 

 

 

כתבה מאת: גלית הרצברג

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>