מחקר: יישום גישה הדדית בהתערבות בסיוע בעלי חיים בעת מלחמה - ד"ר ליה לוין

כלב לברדור בחיק משפחה

ד"ר ליה לוין

התערבות בסיוע בעלי חיים (Animal Assisted Intervention) היא תחום פרקטיקה אשר הצלחותיו בהקלה על מצוקה מתועדות בהקשרים רבים, בתרבויות שונות, וביחס להתמודדויות מגוונות. באופן כללי, ניתן לחלק את הגישות השולטות בתחום זה לשני סוגים - לגישות אנתרופוצנטריות (לפיהן בעלי חיים נתפסים ככלי לשיפור איכות החיים של בני אדם) ולגישות אקו-צנטריות (לפיהן ביחסים מיטיבים וברווחה של בני אדם ושל בעלי חיים גם יחד טמונה הזדמנות לשיפור איכות החיים הן של אלה והן של אלה, כחלק מקהילה אקו-סיסטמית של כל החיים על פני כדור הארץ). ספרות המחקר והמודלים המעשיים בעולם נעים בשנים האחרונות לכוון הגישות האקו-צנטריות, בין השאר על רקע תהליכים רחבים של קידום רווחה ברת-קיימא ותפיסות אקולוגיות של "בריאות אחת לכולם" או "רווחה אחת לכולם".

 

בהתייחס למצבי מלחמה, הפרקטיקה האקו-צנטרית נחקרה עד כה בנוגע לעבודה עם חיילים המתמודדים עם פגיעה רגשית ו/או פיזית בעקבות שירותם הצבאי, ולמלחמות אזרחים/שבטים המתרחשות במדינות מתפתחות ב"דרום הגלובאלי". אין כיום מחקר המתבונן על אתגרי ואפשרויות היישום של פרקטיקה אקו-צנטרית, הממוקדת ביחסי אדם-חיה בתהליכי התערבות עם בעלי חיים, בהקשרים אזרחיים של מלחמה במדינות מערביות. המחקר הנוכחי מבקש למלא חלק מן הפער בידוע אודות סוגייה זו, תוך התבוננות על התערבויות בסיוע בעלי חיים שמיושמות בגישה הדדית עם נפגעות ונפגעי מלחמת "חרבות ברזל" - ניצולי טבח השבעה באוקטובר, אנשים המפונים מבתיהם בדרום ובצפון, אנשים אשר התמודדו עם הפגזות מתמשכות, ועוד. בתוך מציאות שבה הן בני אדם והן בעלי חיים מתמודדים עם השלכות המלחמה, נרצה להבין טוב יותר האם וכיצד ניתן ליישם פרקטיקה שלוקחת בחשבון הן את רווחתם של המטופלים האנושיים והן את רווחתם של בעלי החיים השותפים בהתערבות – בדרך לפרקטיקה צודקת ואולי אפקטיבית יותר.

 

שותפה למחקר ד"ר ענת בן יונתן מן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, אשר חוקרת יחסי אדם-חיה מזוויות סוציולוגיות ואנתרופולוגיות. בחיבור לד"ר בן יונתן מגולמת התפיסה הרב-תחומית אשר מכוונת את המחקר, כמו גם רצון לגשר בין עולמות דיסציפלינאריים ולהצמיח מן השילוב ידע חדש וחדשני. המחקר הוא מחקר איכותני, ומשתתפיו מטפלות/ים עם בעלי חיים בגישה הדדית ליחסי אדם-חיה, במגוון אוכלוסיות שנפגעות או נפגעו במלחמה.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>