מרכז מצוינות - בנושא טראומה המונית
במסגרת יוזמה של הוועדה לתכנון ולתקצוב וממשלת ישראל, הוקמו 16 מרכזי מצוינות - מרכזי מחקר מובילים במגוון של תחומים. מרכזי המצוינות נועדו לחזק בצורה תשתיתית וארוכת-טווח את מעמדה המחקרי של מדינת ישראל ואת האטרקטיביות שלה בקרב חוקרים מובילים בארץ ובעולם.
מרכז המצוינות למחקר בנושא טראומה המונית ביוזמתה ובניהולה המדעי של פרופ' זהבה סולומון מביה"ס לעבודה סוציאלית מאוניברסיטת תל-אביב נפתח במאי 2013. במרכז שותפים פרופ' רחל דקל מאונברסיטה בר-אילן, פרופ' חרמונה סורק ופרופ' אריק שלו מאונברסיטה העברית, פרופ' אלון חן ממכון ויצמן למדע, פרופ' מריו מיקולינסר מהמרכז הבינתחומי הרצליה, ופרופ' יצחק בן ישראל ופרופ' קובי פלג מאוניברסיטת תל אביב . המרכז הוקם מתוך הכרה כי לאירועים טראומטיים המוניים יש השלכות רחבות היקף על חייהם של האנשים ועל הסביבה שבה הם חיים. אירועים אלו מסכנים את הבריאות הפיזית והנפשית של מי שנחשפים להם,ועלולים להוביל לקשיים בתפקוד האישי, המשפחתי והקהילתי, ולהידלדלות המשאבים הפרטיים והציבוריים. השלכות רחבות היקף אלו, הן לעתים גם ארוכות טווח ומועברות מהניצולים לדורות הבאים.
ישראל, בשל מיקומה, מצבה הבטחוני וההיסטוריה של מרבית תושביה הבוגרים, היא אחת מהמעבדות הטבעיות לחקר ההשלכות של אירועים טראומטים. שדה המחקר הישראלי העלה תרומה סגולית לחקר ארועים טראומטיים עם זאת מאופיין במחקר חד דיסיפלינרי ללא שיתוף בידע והעברתו בין דיסיפלנרית. כמו כן, קיים פער בין הידע המחקרי ליישום וניכרים חסרים להערכת התערבויות הניתנות לאנשים ולקהילות שנחשפו לאירועים הטראומטיים.
המטרה העיקרית של המרכז לחקר טראומה המונית היא לבצע מחקר שיטתי תוך שיתוף פעולה בין חוקרים מובילים ממגון דיספלינות ובהן עבודה סוציאלית, אפידמילוגיה,בריאות הציבור וניהול משברים, פסיכולוגיה, פסיכיאטריה, נוירוביולוגיה ונוירוביולוגיה מולקולרית. לחוקרי המרכז שיתופי פעולה נרחבים ביותר על פני 4 יבשות עם החוקרים המובילים בתחומים הרלונטים.
המחקרים יעסקו במוכנות, בהסתגלות ובעמידות של פרטים, משפחות וקהילות. כמו כן, המרכז ייזום מחקרים שיאתרו גורמי סיכון וחוסן וקבוצות בסיכון גבוה, ויזהה את טווחי הזמן היעילים לביצוע התערבויות שיטתיות לפני, במהלך האירועים הטראומטיים ולאחריהם.
יתרה מזאת, המרכז ישמש פלטפורמה למשיכת חוקרים צעירים ישראלים וזרים ויעודד שותפויות בינלאומיות, ובכך יתרום לגיבוש דור חדש של תלמידים וחוקרים שיזכו להכשרה רב תחומית מעמיקה בתחומי התמודדות עם טראומה המונית. כמו כן, המרכז יקיים כנסים וסדנאות מקומיות ובינלאומיות שיעסקו במחקר ובהתערבויות בתחום.