לדבר עם תינוקות, גירסת מאורעות מאי 2021

עודכן: 17.05.2022

 
 

לדבר עם תינוקות, גירסת מאורעות מאי 2021. להורים לתינוקות ופעוטות

 

ד״ר נועה ורדי וצוות היחידה לגיל הינקות, המרכז הרפואי גהה, שירותי בריאות כללית
ד״ר סיגל קני-פז ,מנהלת המרכז לשלום המשפחה, מינהל הרווחה נתניה, החוג לעבודה סוציאלית אוניברסיטת תל אביב


הימים האחרונים מטלטלים את כולנו, כל תושבי הארץ. טילים נופלים, השתוללויות ברחובות. כולנו מרגישים מאויימים וכועסים. לפעמים נראה שפעוטות בגילאי 0-5 פחות מבינים ואנחנו מנסים להגן עליהם מהמציאות, ולחסוך להם את ההסברים. אבל דווקא לילדים הצעירים יש פחות כלים להתמודדות עם המשמעות של האזעקות, הטילים והמחשבה שמישהו רוצה לפגוע בהם. הם זקוקים לנו שנסביר, נרגיע וניתן מילים לחוויה המפחידה. אנחנו ההורים, מהווים את מקור הבטחון העיקרי והחשוב ביותר עבור ילדים. עלינו הילדים והילדות סומכים. מה שנאמר  הוא מבחינתם הדבר הנכון והמרגיע. כשילד.ה מביטים אל אמא ואבא רגועים, הם נרגעים.


ישנם מספר כללי אצבע לשיחה שאתם יכולים להעזר בהם בדיבור עם תינוקות ופעוטות:

  1. חשוב להסביר את המצב גם לתינוקות ולפעוטות, לא להתעלם ממנו, תוך שימוש במילים מותאמות לגילם, ובמשפטים קצרים.
  2. חשוב להתייחס לרגשותיו של הילד.ה; לומר שדאגה וחשש ובכי הם לגיטימיים. אפשר לעזור ולחבר עבור הילד.ה בין ההתנהגויות שלהם לרגשות; למשל שזה שהוא או היא מתקשים להירדם קשור לזה שהם דואגים או פוחדים. 
  3. חשוב להסביר לילד.ה שמדובר במצב שגורם גם לכם לדאוג, אבל שיש לכם ידע וכלים כיצד לשמור על עצמכם ועליהם ( כן, ילדות וילדים עסוקים מאוד בדאגה לנו ההורים).

לילדים מגיל שנתיים ומעלה ניתן לומר למשל: כשיש טילים צריך להשמר. האזעקה נועדה להגן עלינו, היא מסמנת לנו שצריך ללכת לממ"ד או למדרגות. אלו מקומות שבהם לא ניפגע. כולנו נשמרים, אמא ואבא וגם הילדים והילדות. אפשר להסביר כשילדים רבים הם יכולים לצעוק ולהגיד מילים לא יפות, ואפילו להרביץ. כשמדינות  רבות הן יכולות לזרוק טילים. אנחנו מקווים שבקרוב כולם ישלימו, והריב יפסיק. בנתיים יש לנו כיפה חזקה, כיפת ברזל, שמגנה עלינו מהשמיים ופוגעת בטיל עוד לפני שמגיע לפגוע בנו. הסבר כזה יתאים לבני שנתיים ומעלה.

לתינוקות ניתן לומר שיש בומים שיכולים להפחיד. כשזה קורה, צריך ללכת עם אמא ואבא לממ"ד שמגן על כולם. תוך כדי ההליכה לממ"ד אפשר לשיר שיר ילדים מרגיע עם התינוקות והילדות. אם יש אפשרות כדאי לקחת למרחב המוגן צעצוע אהוב/חפץ מרגיע, ומשחקים.
ולסיום; חשוב מאד לתת מקום לתקווה, להתייחס למצב כזמני וככזה שיש לו פתרון, גם בהיבט של הגנה בטווח הקצר וגם לעודד תקווה שהאלימות תיפסק בטווח הארוך.

 

להורדת המאמר בשפות נוספות - ערבית, אנגלית ורוסית לחצו כאן >>

צרו קשר

תוכנית לימודים / נושא הפניה
שם מלא
כתובת מייל
טלפון
איך שמעת עלינו?
נושא הפניה
מעוניין/ת לקבל מידע מהיחידה ללימודי המשך והשתלמויות
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>