מחקר: בין הטראומה האישית לקולקטיבית: השלכות מלחמת 7.10 על מצבם של צעירים במצבי סיכון - פרופ' יפית סולימני אעידן
פרופ' יפית סולימני אעידן
פרופ' יפית סולימני אעידן בוחנת במחקרה את השלכות של המלחמה שפרצה בעקבות 7 לאוקטובר על מצבם של צעירים במצבי סיכון בגילאי 18-25. קבוצת הצעירים הללו, המתמודדת עם אתגרים שונים בתקופת הבגרות הצעירה, נאלצת להתמודד גם עם טראומת המלחמה והשלכותיה. המחקר שואף לבחון כיצד מצבי הסיכון והחוסן של צעירים אלו מושפעים מהמלחמה ומאבדן המשאבים שהיא מביאה עמה, על פי תיאוריית שימור המשאבים של הובפול (Hobfoll, 1989). התיאוריה הנ"ל מדגישה את תפקיד המשאבים בתהליך ההיווצרות של הדחק/המצוקה. לפי התיאוריה, המרכיב המרכזי להיווצרות מצוקה הוא אובדן או הפסד משאבים (כגון: סטטוס חברתי/תעסוקה, זמן, כסף, הערכה עצמית וכו'). באופן ספציפי, ההנחה היא כי דחק עלול להתרחש כאשר האדם חווה אובדן של משאבים או כאשר קיים איום של אובדן משאבים, או השקעת משאבים מבלי להרוויח בחזרה משאבים משמעותיים. הספרות המחקרית מלמדת כי אובדן משאבים בעקבות חשיפה לאירועי טראומה כגון: אירוע טרור, פינוי ישובים, אירועי ירי, הוא המנבא המרכזי לתחושות מצוקה ודיכאון, סימפטומים פוסט-טראומטיים, פגיעה בתפקוד ובבריאות והתנהגות של נטילת סיכונים.
חשיבותו התיאורטית של המחקר היא בהרחבת הידע על תקופת הבגרות הצעירה והאתגרים הייחודיים לה בקרב אוכלוסיות בסיכון המתמודדות עם אירועים טראומטיים קולקטיביים, וכן בתרומתו לתיאוריות שימור המשאבים והחוסן. מבחינה פרקטית, ממצאי המחקר יסייעו בפיתוח מענים והתערבויות מותאמות לצעירים במצבי סיכון המטופלים במסגרות השירותים החברתיים בתקופות משבר.
המחקר יבחן באופן ספציפי: 1) השלכות המלחמה על מצבם של הצעירים בתחומי חיים מרכזיים כמו תעסוקה, לימודים, מגורים ורווחה נפשית. 2) המשאבים שאבדו או הידלדלו אצל הצעירים עקב המלחמה בתחומי חיים אלו. 3) גורמי ההגנה שעשויים למתן את ההשפעות השליליות ואבדן המשאבים עקב המלחמה. תוצאות המחקר יאפשרו לקבל תמונת מצב רחבה על מצב הצעירים בתקופה זו ולספק להם את המענים הטובים ביותר.