מחקר: אחיות בזמן מלחמה: גורמי סיכון והגנה מבוססי פרופילים

מחקר: אחיות בזמן מלחמה: גורמי סיכון והגנה מבוססי פרופילים
אחיות בזמן מלחמה: גורמי סיכון והגנה מבוססי פרופילים

פרופ' ליאת חממה

בזמן מלחמה ובאירועים ביטחוניים, אחיות ממלאות תפקיד מרכזי במתן טיפול רפואי ותמיכה מיידית לנפגעים. לצד עבודתן המקצועית, הן עלולות להיות חשופות לאיומים ישירים על ביטחונן האישי ו/או על ביטחונם של יקיריהן. חשיפה ישירה או עקיפה לאירועים טראומתיים עלולה להשפיע על בריאותן הנפשית, ולהפעיל את אסטרטגיות ומשאבי ההתמודדות שלהן – הן האישיים והן הסביבתיים – החיוניים להתמודדות בזמנים קשים אלו.

בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר 2023 ומלחמת "חרבות ברזל", אחיות בבתי חולים ציבוריים בדרום הארץ נחשפו לאירועים טראומתיים יוצאי דופן. המחקר הנוכחי נערך בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד ע"ש סמסון, ומטרתו הייתה לזהות פרופילים מובחנים של אחיות בהתבסס על גורמי סיכון (מצוקה פסיכולוגית והפרעת הסתגלות) וגורמי הגנה (רגשות חיוביים, חוסן ותמיכה חברתית נתפסת). בנוסף, המחקר בחן הבדלים בין הפרופילים ביחס למשתנים סוציו-דמוגרפיים ותעסוקתיים, כמו גם חשיפה לאירועים טראומתיים.

שיטת המחקר: במחקר השתתפו 200 אחיות שמילאו שאלוני דיווח עצמי. ממצאי המחקר הצביעו על שני פרופילים מובחנים: פרופיל "תגובתי" (“reactive” ) - כלל אחיות שדיווחו על רמות גבוהות של גורמי סיכון (מצוקה פסיכולוגית והפרעות הסתגלות); פרופיל "עמיד" (“resilient”) -  כלל אחיות שדיווחו על רמות גבוהות של גורמי הגנה (רגשות חיוביים, חוסן ותמיכה חברתית נתפסת).

ממצאים מרכזיים: אחיות בקבוצת הפרופיל ה"תגובתי" היו צעירות יותר בגיל, בעלות ותק מקצועי גבוה יותר, דיווחו על מצב בריאותי גרוע יותר, וכן על בני משפחה חטופים בסביבתן המשפחתית, בהשוואה לאחיות בקבוצת הפרופיל ה"עמיד"; אחיות בקבוצת הפרופיל ה"עמיד" הפגינו רמות גבוהות יותר של רגשות חיוביים, חוסן ותמיכה חברתית נתפסת, בעוד שקבוצת הפרופיל ה"תגובתי" כללה אחיות שדיווחו על רמות גבוהות של מצוקה פסיכולוגית והפרעות הסתגלות.

מסקנות והמלצות: ממצאי המחקר מצביעים על כך שאחיות המזוהות עם פרופיל "תגובתי" נמצאות בסיכון גבוה יותר בזמן מלחמה, ונדרשת להן תמיכה מוגברת כדי להתמודד עם האתגרים הנפשיים והמקצועיים. מומלץ כי ארגוני בריאות יפתחו התערבויות מותאמות לתמיכה באחיות בגילאים וברמות ניסיון שונות במהלך אירועים ביטחוניים ומלחמות. התערבויות אלו צריכות להתמקד בצמצום גורמי סיכון ובחיזוק גורמי הגנה, במטרה לקדם חוסן נפשי ותפקודי בקרב אחיות.

המחקר נערך על ידי: פרופ' ליאת חממה (בית הספר לעבודה סוציאלית) ופרופ' מיכל יצחקי (החוג למדעי האחיוּת) באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם גב' ענבל עמית - ראש אגף הסיעוד בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד ע"ש סמסון.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>