שישי קבוצתי - תשפ"ה
סדרת הרצאות והתנסות בתחום הנחיית הקבוצות, לבוגרי התוכנית הדו-שנתית להכשרת מנחי קבוצות
"חיה כאילו תמות מחר
למד כאילו תחיה לנצח נצחים"
מהאטמה גנדי
שישי קבוצתי הינה מסגרת לימודית ייחודית, המאפשרת לאנשי קבוצות אשר למדו בתוכנית הדו-שנתית להכשרת מנחי קבוצות ביחידה ללימודי המשך והשתלמויות של ביה״ס לעבודה סוציאלית באוניברסיטת ת״א, להמשיך ולהעשיר את השכלתם המקצועית.
כל מפגש יועבר על ידי מנחי קבוצות בכירים מסגל ההוראה של התוכנית ויכלול למידה תיאורטית לצד התנסות חווייתית, תוך שילוב דוגמאות וניתוח מקרים 'מהשטח'.
לאור ההצלחה בשנה החולפת, גם השנה תתקיים סדרת הרצאות והתנסות אחת לחודש באוניברסיטת תל אביב, בימי שישי, בין השעות 9:00 ל- 13:00 ואלו יהוו הזדמנות למפגש, ללמידה הדדית וכן לבניית 'נטוורקינג' עבור מנחי קבוצות בתחומים שונים.
מועדי המפגשים: 29.11.24, 20.12.24, 31.1.25, 28.2.25, 28.3.25, 30.5.25.
שכר הלימוד: 250 ₪ למפגש, ראו מידע נוסף בהמשך.
לשאלות ומידע נוסף ניתן לפנות לאלה רוזנברג במייל >>
תקצירי המפגשים לשנת תשפ"ה:
מפגש ראשון 29.11.24
נושא המפגש: מודל הנחיה משותפת במרחב של חשיפה נרקיסיסטית - דרמת הדיאלוג בין המראות, "הרס נרקסיסטי" למול "גרנדיוזיות נרקסיסטית"
מנחה: עמי פרגו
במובן כזה או אחר, מודע ולא מודע, עומד המנחה במרכז ההתעניינות הקבוצתית, כלומר תחת "זרקור" נרקיסיסטי החושף את המנחה למפגש אינטנסיבי עם פגיעותו הנרקיסיסטית ("הרס" למול "גרנדיוזיות").
תיאורטיקנים רבים הצביעו על הסכנה הטמונה עקב כך ליכולת להנחיה מקצועית ובונה. עם זאת, אותה תשומת לב לנושא לא הוקדשה למשמעות המיוחדת, המוכרת היטב לכל מי שהתנסה בהנחיה משותפת, לעבודה כזוג מנחים במרחב של חשיפה נרקיסיסטית אינטנסיבית משותפת, על האתגרים והסכנות הייחודיים לה.
בסדנה יוצג מודל קונספטואלי ופרקטי, להתבוננות על עבודת ההנחיה בשניים, תוך דגש על החוויה, המשמעויות ותהליך ההתמודדות עם החשיפה הנרקיסיסטית המשותפת בין בני הזוג להנחיה והקבוצה ובינם לבין עצמם.
יוצגו חמישה פקטורים קריטיים להבנה ולהתבוננות בתהליך ההנחיה בשניים: "אפקט התאומים", "אפקט שלגיה", "הרומן הקבוצתי", "המשולש האדיפאלי הקבוצתי", "התארגנות בסיסית למאבק / נסיגה נרקיסיסטי".
יוצג מודל הנגזר מחמשת הפקטורים להנחיה בשניים: מודל הנחיה אינטראקטיבי - הנחיה הדרכתית משותפת אקטיבית, מתמשכת ומתחלפת.
מפגש שני 20.12.24
נושא המפגש: אובדן ושכול במפגש הקבוצתי
מנחה: ד"ר יעל לביא
מפגש עם אובדן ועם מוות הוא חלק מהחיים. על אף הוודאות הקיימת בנוגע לסופיות של דברים, לסופיות החיים, זהו נושא שממעטים לדבר עליו.
בין אם מדובר בקבוצות ייעודיות לאנשים ששכלו אדם יקר ובין אם בקבוצות אחרות, המרחב הקבוצתי הינו הזדמנות להישיר אל המוות מבט, להתאבל, להיתמך ולהשתהות יחד בשאלות קיומיות.
המפגש והשיח הפתוח עם חברי קבוצה אחרים שחוו אובדן, מאפשר השתקפויות של מערכות יחסים, שיחזור של קשרים עם החיים ועם המתים שבחיינו ומתוקף כך גם עיבוד של המשכיות הקשר, עם מה ומי שקיים כמו גם עם מה ומי שהיה ואבד.
במפגש, נישיר מבט אל המוות ונתמקד באופנים השונים, הייחודיים למרחב הקבוצתי, המאפשרים תמיכה ולעיתים אף נחמה לאדם המתאבל.
המפגש ישזור בין התנסות קבוצתית, דוגמאות של המנחה ושל המשתתפים מקבוצות המתמודדות עם אובדן ושכול וכן 'טעימה' מתיאוריה ומחקר המבקשים להבין תהליכים פסיכולוגיים של אובדן ושכול- גישת הקשרים המתמשכים.
מפגש שלישי 31.1.25
נושא המפגש: מהי עבודה קבוצתית פמיניסטית? הרהורים, מחשבות והצעות לפרקטיקה
מנחה: ד"ר אביטל קאי צדוק
תיאוריות מרכזיות רבות בעבודה קבוצתית נולדו מתוך עבודה קבוצתית עם גברים בתוך חברות פטריארכליות. האם לעובדה זו ישנה משמעות ביחס לתיאוריות שפותחו ושרובנו לומדים ומלמדים עד היום? השקפת העולם הפמיניסטית תטען שהתשובה לשאלה זו היא חיובית.
כיצד תפיסת העולם הפמיניסטית, המדגישה שחרור נשים מדיכוי וקידום שוויון מגדרי, מיתרגמת לפרקטיקה? מהי התרומה האפשרית של תפיסת עולם זו לעשייה שלנו בקבוצות? האם מבלי משים ייתכן שבקבוצות שלנו אנחנו דווקא משחזרים את יחסי הכוח הקיימים בחברה במקום לאתגר אותם? האם דווקא עבודה קבוצתית עשויה להיות הכלי המתאים ביותר לשינוי חברתי פמיניסטי?
הסדנה מבוססת על ניסיונה של המנחה בעשרים השנים האחרונות, בקבוצות של נערות ושל נשים המבוססות על תפיסת עולם פמיניסטית. בהסתכלות הן על התיאוריה והן על הפרקטיקה, הסדנה תנסה לעסוק בשאלה, כיצד עשויה להיראות עבודה קבוצתית פמיניסטית, כמו גם את הדילמות האפשריות הנובעות מעבודה מסוג זה.
מפגש רביעי 28.2.25
נושא המפגש: טיפול קבוצתי בזמן טראומה ומשבר - המודל האינטגרטיבי לוויסות גופני - רגשי
מנחה: תמיר אשמן
"ניצחון בקרב יוצר שנאה, תבוסה יוצרת סבל. הנבונים ברי הדעת אינם חוברים לא לניצחון ולא לתבוסה״ (בודהה).
המפגש יעסוק באתגרים בהנחיית קבוצות בתקופה של טראומה ומשבר מתוך התמקדות במצבי תוקפנות, התנגדות וחרדה קבוצתיים.
במפגש נלמד את המודל האינטגרטיבי לוויסות גופני-רגשי; מודל פסיכו-חינוכי המלמד כלים מעשיים לוויסות החרדה והזעם ב"כאן ועכשיו" הקבוצתי ומספק למשתתפים כלים וטכניקות יעילות לוויסות החרדה והמתח בחיים הממשיים שמחוץ לקבוצה.
במהלך הסדנה נתייחס להתערבויות ממוקדות גוף והתערבויות פסיכו-חינוכיות בקבוצות חצי מובנות.
מפגש חמישי 28.3.25
נושא המפגש: זהות חברתית בתוך ובין קבוצות
מנחה: פרופ' אריאלה פרידמן
המפגש יעסוק בנושא של זהות חברתית; כיצד היא באה לידי ביטוי בדינמיקה הקבוצתית וכיצד ניתן להתמודד איתה בהנחיה; יחסי רוב ומיעוט בקבוצה, יחסים בין תת קבוצות ביחסי כוחות בלתי שוויוניים.
בחלקו השני של המפגש נעסוק בדיאלוג בין קבוצות. יוצגו הדילמות של העלאת הקונפליקטים לעומת מציאת המשותף, הייצוג הקולקטיבי לעומת הנרטיב האישי.
לאורך המפגש יוצגו תיאוריות הקשורות לזהות חברתית ולדיאלוג בין קבוצות, וילוו בהתנסויות ובתרגילים קבוצתיים.
מפגש שישי 30.5.25
נושא המפגש: ה"'אניקבוצה" (iGroup) מחשבות עכשוויות על ה"'אני" ו"הקבוצה כשלם"
מנחה: ד"ר יוסי טריאסט
בבוקר השבעה באוקטובר 2023, התעוררנו מחלום ביעותים על הפיכה משטרית, למציאות שממנה לא ניתן עוד להתעורר. למן אותו הרגע התערבב הפרטי בכללי והכללי בפרטי כמעט לבלי הפרד (ראו התשובה לשאלה: 'מה שלומך' בימים אלו). מלחמה – כל מלחמה - מביאה עד 'אל הקצה' את סוגיית קשרי הגומלין הדיאלקטיים שבין היחיד והקבוצה / ההמון.
כיצד הופך האינדיבידואל ל'סובייקט' המגולם בגוף (שיש אומרים שהוא בעל 'עצמיים מרובים'), כשבה בעת אוסף של אינדיבידואלים הנאספים יחדיו הופך אותם ל'סובייקט המגולם בקבוצה' (קרי - ה'קבוצה כשלם').
מה עושה כל זה לשאלת הזהות: מי זה "אני"? מי זה "אנחנו"? המפגש יעסוק בסוגיה זו דרך התחקות אחר מסעה של הפסיכואנליזה אל תוך מנהרות הלא מודע בניסיון לפענח את טיבו ואת השלכותיו עלינו כפרטים וכחברה. הטענה המרכזית: חקירת הלא מודע מוליכה בהכרח מן היחיד המהווה אספקלריה של הקבוצה החברתית שבקרבה הוא חי - לקבוצה חברתית המהווה אספקלריה של היחידים שמרכיבים אותה.
ד"ר יוסי טריאסט ניסה בזמנו (בימים של טרום הפיכה ומלחמה) לאסוף את כל הרעיונות האלה במונח אחד המתאר את הסובייקט בן ימינו בהקשרו הקבוצתי – ה iGroup – סובייקט היברידי, קנטאור, שגופו גוף יחיד וראשו ראש-קבוצה (והזיקה למותג האייפון אינה קריצה משועשעת בלבד).
ננסה לברר את מצבו של ה iGroup תחת אש ולהמחיש את הדיון התיאורטי באמצעות ווינייטות קליניות ודוגמאות של משתתפים, מקבוצות קטנות, מקבוצות גדולות, מרשתות חברתיות ויותר מכל - מאירועי החיים עצמם בעת הזו.
מידע נוסף:
לתשומת הלב! מספר המקומות בכל סדנה מוגבל. אנא הקדימו להירשם ולשריין את מקומכם.
פירוט שכר הלימוד*:
מספר הרצאות |
סכום לתשלום |
הרצאה בודדת |
250 ₪ |
שתי הרצאות |
500 ₪ |
שלוש הרצאות |
750 ₪ |
ארבע הרצאות |
1,000 ₪ |
חמש הרצאות |
1,250 ₪ |
שש הרצאות |
1,500 ₪ |
* קישור לתשלום יישלח לכתובת המייל שצוינה בטופס הרישום, בהתאם למספר הסדנאות אליהן נרשמת.
תנאי ביטול והחזרים:
- ביטול הרשמה עד 14 יום לפני הסדנה – החזר כספי מלא לנרשמים.
- ביטול הרשמה בין 7 ל- 14 ימים לפני הסדנה - יידרש חיוב בגובה 50% .
- ביטול הרשמה עד 7 ימים לפני הסדנה - יידרש חיוב כספי מלא.
מקום הלימוד:
כל הסדנאות יתקיימו בכיתה 118 ביה"ס לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל, אוניברסיטת ת"א.
אופן ההגעה:
בימי שישי מרבית שערי הקמפוס סגורים ולכן יש להיכנס רגלית משער 4 ("רמינסיאנו") הצמוד לאודיטוריום סמולרש.
למגיעים ברכב יש להגדיר ב- Waze "חניון סמולרש" / חניון "מדעי החברה"
הנחיות כניסה משער 4:
מימינכם אודיטוריום סמולרש, ובצמוד לו – מצד שמאל, שביל המוביל לחניון. יש לחצות את החניון ומיד לאחריו תגיעו לבניין ביה"ס לע"ס.
תחבורה ציבורית:
רכבת:
יש לרדת בתחנת ת"א האוניברסיטה - מרכז הירידים, לעלות את העלייה לאוניברסיטה ולהיכנס לקמפוס דרך שער 4 (כ-10 דקות הליכה).
* העלייה מתחנת הרכבת קשה למי שמוגבל/ת בתנועה. מומלץ לקחת את אחד מקווי האוטובוס המגיעים מהתחנה לקמפוס.
אוטובוס:
מומלץ לרדת בתחנה שליד קמפוס "ברושים" וללכת ברחוב ג'ורג' וייז עד לשער 4.
ניתן גם לרדת ברחוב חיים לבנון סמוך למכון התקנים / ביה"ס להנדסאים ומשם להמשיך מזרחה לכיוון הקמפוס.