תכנית הלימודים לתואר ראשון - תשע"ה

מבנה הלימודים

תכנית הלימודים לקראת התואר "בוגר אוניברסיטה" בעבודה סוציאלית, מחייבת שלוש שנים של לימודים אקדמיים. הלימודים מלווים בהכשרה מקצועית בשדה – בשירותי רווחה שונים, ומלווה בהדרכה אישית לאורך כל תהליך הלמידה.

הלימודים מתקיימים באופן לימוד חד-חוגי (מורחב), ותכנית הלימודים המקיפה כוללת: מבואות במדעי החברה, סטטיסטיקה ושיטות מחקר, שיעורים המתייחסים למדיניות חברתית וחקיקה; ושיעורים בתיאוריות ובשיטות התערבות מקצועית של העבודה הסוציאלית. ידע ומיומנות מוקנים באמצעות שיעורים עיוניים ועל-ידי התנסות מקצועית בשדה ובמעבדה.

שנה א'

לימודי מדיניות חברתית

מבוא לרווחה חברתית

מדינת הרווחה בישראל

(ד"מ: מבוא לרווחה חברתית)

החברה בישראל

(ד"מ: מבוא לסוציולוגיה, או היבטים סוציולוגיים של ע"ס)

מבוא למשפט

היבטים כלכליים בעבודה סוציאלית

פנים רבות לעוני

שיטות בעבודה סוציאלית א'

מיומנות התערבות א' - שיטות ראיון והבניית הקשר המסייע

2 ש"ס

הכשרה מעשית מודרכת בשירותי רווחה (יום בשבוע)

התיאוריה של הפרקטיקה א'

יחסים בינאישיים בקבוצה

תיאוריות בסיס לעבודה סוציאלית

היבטים סוציולוגיים של עבודה סוציאלית

יסודות הפסיכולוגיה החברתית*

מושגי יסוד בפסיכולוגיה

פסיכולוגיה התפתחותית במעגל החיים

תיאוריות של אישיות

פילוסופיה של המדע

לימודים כלליים

כתיבה מדעית ושימוש במאגרי מידע

(הקורס הוא קורס ותרגיל. בחלק מהשבועות במקום קורס אחד לכל התלמידים תתקיימנה קבוצות תרגול במועדים שיפורסמו. החלוקה לקבוצות תיעשה על-ידי מזכירות התלמידים בהתאם לתכנית הלימודים של כל תלמיד ותפורסם בתחילת הסמסטר. במסגרת הקורס על התלמידים לעשות את "הלומדה להכרת הקטלוג")

לימודים כלליים

(את הקורס ניתן לבחור במהלך הלימודים לתואר מבין כלל הקורסים באוניברסיטה, ובלבד שיהיה שונה בתכניו מקורסים המוצעים בבית-הספר לעבודה סוציאלית)

42 ש"ס

שנה ב'

לימודי מדיניות חברתית

המסגרת החוקית והמוסדית של שירותי הרווחה האישיים

(ד"מ: מבוא למשפט)

שירותי רווחה אישיים

(דרישה מוקדמת: מבוא לרווחה חברתית, מדינת הרווחה בישראל)

מערכות להבטחת הכנסה

(דרישה מוקדמת: מבוא לרווחה חברתית, מדינת הרווחה בישראל)

שיטות בעבודה סוציאלית ב'

(ד"מ: שיטות בעבודה סוציאלית א', מיומנויות התערבות א', הכשרה מעשית מודרכת שנה א'. מבוא לרווחה חברתית, מדינת הרווחה בישראל)

מיומנויות התערבות ב' – אבחון פסיכו סוציאלי

4 ש"ס

הכשרה מעשית מודרכת בשירותי הרווחה (יומיים בשבוע)

8 ש"ס

מעשה ההתערבות

התיאוריה של הפרקטיקה ב'

(ד"מ: התיאוריה של הפרקטיקה א')

ילדים בסיכון

תאוריות בסיס לעבודה סוציאלית

פסיכופתולוגיה

תיאוריות במישורי התערבות מקצועית

המשפחה כמערכת

הקבוצה הקטנה בעבודה סוציאלית

ההיבט הקהילתי בעבודה סוציאלית

שיטות מחקר

מבוא לסטטיסטיקה

42 ש"ס

כל תלמיד חייב בכתיבת שתי עבודות סמינריוניות, האחת במסגרת סמינר ההתרכזות והשנייה במסגרת הקורס סמינר אמפירי

שנה ג'

סמינר התרכזות

(ד"מ: שיטות בעבודה סוציאלית ב', מיומנויות התערבות ב', הוראת שדה מודרכת שנה ב')

מיומנויות התערבות ג' – התערבות והערכתה

(ד"מ: שיטות בעבודה סוציאלית ב', מיומנויות התערבות ב', הוראת שדה מודרכת שנה ב')

4 ש"ס

הכשרה מעשית מודרכת בשירותי רווחה (יומיים בשבוע)

(ד"מ: שיטות בעבודה סוציאלית ב', מיומנויות התערבות ב', הכשרה מעשית מודרכת שנה ב')

8 ש"ס

התיאוריה של הפרקטיקה ג'

אתיקה בהתערבות בעבודה סוציאלית

קורסים במישורי ההתערבות המקצועית

התערבות במישור משפחה

התערבות במישורקבוצה

התערבות במישורקהילה

פרקטיקת מדיניות בעבודה סוציאלית

סוגיות ודרכי התערבות בעבודה סוציאלית

סוגיות בעבודה סוציאלית א'

סוגיות בעבודה סוציאלית ב'

סוגיות בעבודה סוציאלית ג'

סמינראמפירי

(קורס שנתי שמתקיים אחת לשבועיים)

(ד"מ: שיטות מחקר וסטטיסטיקה)

36 ש"ס

סה"כ שעות לתואר: 120 ש"ס

הכשרה מעשית

הכשרה מעשית היא מרכיב חשוב בתהליך הלמידה. היא מאפשרת ללומדים להתנסות הלכה למעשה בהתערבויות שונות המרכיבות את העבודה הסוציאלית. הכשרה מעשית מאפשרת ללומדים לרכוש ידע " מן השדה", ולתרגל מיומנויות מקצועיות של קשר מסייע עם פרטים, משפחות וקהילות. ההכשרה המעשית מלווה בהדרכה של עובד סוציאלי המוכשר לשמש כמדריך. הכשרה מעשית בארגוני הרווחה מתקיימת בשלוש שנות הלימודים לתואר ומחושבת לפי 8 שעות עבודה ביום, בשנה א' כ-112 שעות, בשנים ב' ו-ג' כ-448 שעות.

• שנה א'   -  יום בשבוע – 8 שעות, יום ג' (כולל חופשות חגים)

• שנה ב'   -  יומיים בשבוע – 16 שעות, ימים ב' ו- ה' במהלך כל שנת הלימודים (בארבעת השבועות הראשונים של חופשת הסמסטר ובחופשות החגים - יום בשבוע בתיאום עם המדריך וצרכי השירות. בשבועיים האחרונים של חופשת הסמסטר -  יומיים בשבוע).

• שנה ג'    -   יומיים בשבוע – 16 שעות,  ימים א' ו- ג' במהלך כל שנת הלימודים, כולל חופשת הסמסטר.  (בחופשות החגים - יום בשבוע בתיאום עם המדריך וצרכי הסוכנות).

• הציון הסופי בהכשרה המעשית הוא ציון  "עובר / נכשל".

• שבוץ הסטודנטים להכשרה בארגוני הרווחה נעשה על פי הקריטריונים הקבועים בתוכנית הלימודים ותוך התחשבות בצרכים יחודיים של הסטודנט.

• הוצאות הנסיעה למקום ההכשרה המעשית וחזרה ממנו יחולו על התלמיד.

• ככלל, מקום ההכשרה יחזיר לתלמיד הוצאות נסיעה הכרוכות בבצוע תפקידו בשרות (כגון: ביקורי בית).

• הכשרת סטודנטים במספר ארגונים מחייבת עמידה בנהלים ייחודיים המתקיימים בארגון כמו: קבלת חיסונים, עריכת סיווג בטחוני וכד'. עמידה בנהלים אלו מהווה תנאי להתחלת הכשרת הסטודנטים במקום הכשרה. הסטודנטים יקבלו את המידע מראש ויידרשו להיערך לכך טרם תחילת ההכשרה המעשית.

• שעות  הכשרה מעשית הן  בהתאם  לשעות  הפעילות  של הארגון  בו משובץ התלמיד. על התלמיד להיערך לנוכחות מלאה בשרות בימי הכשרתו הקבועים בתכנית הלימודים (8 שעות עבודה ביום)

• השלמת הכשרה מעשית: תלמידים שלא יעמדו בדרישות ההכשרה המעשית ויחוייבו להשלים את מחוייבותם בסמסטר קיץ כתנאי לקבלת ציון "עובר" בהכשרה מעשית ישלימו את ההכשרה המעשית בחופשת הקיץ ויחויבוברישום ובתשלום עבור סמסטר קיץ.