גיוס חרדים וסטיגמות בצל מלחמת חרבות ברזל

מחקר של ד"ר יעל יצחקי בראון מבית הספר לעבודה סוציאלית וד"ר נחומי יפה מבית הספר למדיניות ציבורית, מגלה כיצד המלחמה השפיעה על תפיסת הגיוס בקהילה החרדית, ואת הדרכים בהן הסטיגמה כלפי מתגייסים חרדים יורדת בתקופת מלחמה - שינוי שעשוי להשפיע על מדיניות הגיוס והתמודדות החברה עם האתגר.

09 ינואר 2024

וועדת חוץ וביטחון - ד"ר יעל יצחקי בראון - דצמבר 2023

בצל מלחמת חרבות ברזל עולים יותר ויותר פרסומים בתקשורת בנושא גיוס חרדים. בכתבה שפורסמה ב-Ynet ב-23/10/2023, בנושא מחזור הגיוס הראשון של חרדים מאז פרוץ המלחמה נכתב על כך שהבקו"ם מדווח על "גל פניות של אלפי חרדים שביקשו להשתתף במאמץ מלחמתי". בנוסף בראיון שקיימו עם בחור חרדי לקראת גיוס ושאלו אותו כיצד סביבתו מקבלת את רצונו להתגייס, הוא מציין שמשפחתו מעודדת אותו, אך שההחלטה להתגייס עדיין מורכבת בשל החברה שממנה הוא מגיע והעיר שבה מתגורר – " זה לא קל לקבל את זה. אני מקווה שזה יעבור בשלום".

אין ספק ששירות צבאי בקרב הקהילה החרדית הוא נושא טעון ומורכב, ברמת הפרט והן ברמת הקהילה. על מנת להבין מגמות בקרב הקהילה החרדית, חשוב להיות ערים להשלכות החברתיות של הגיוס לצבא.

במחקר משותף, ד"ר יעל יצחקי בראון מהבית הספר לעבודה סוציאלית וד"ר נחומי יפה מהבית הספר למדיניות ציבורית שבאוניברסיטת תל אביב, בוחנות את ההיבטים החברתיים השונים בקהילה החרדית. ביוני 2023, הן ערכו מחקר לחקירת הסטיגמה הקיימת בחברה החרדית כלפי בחורים חרדים המתגייסים לצבא. לשם כך, הן שאלו בחורים שהתגייסו, הוריהם ואנשי מקצוע המסייעים להם, על התפיסות השליליות שקיימות בקהילה החרדית כלפי המתגייסים. מתוך התשובות עלה כי המתגייסים נתפסים ככושלים, פוגעים ביוקרת המשפחה, מצליחים פחות במציאת שידוך טוב, וילדיהם נתקלים בקשיים להתקבל למוסדות חינוך איכותיים. לאחר בניית השאלון, הן ביצעו סקרים בקרב הקהילה החרדית הרחבה כדי לבדוק את ההשפעה המשמעותית של הסטיגמה הנ"ל ולחקור דרכים להפחית או להשפיע עליה, וזאת טרם פרוץ המלחמה.

לאחר פרוץ המלחמה, בחודש נובמבר, ד"ר יעל יצחקי בראון וד"ר נחומי יפה פנו שוב לאנשים שנשאלו במחקר הקודם, כדי לבחון אם חל שינוי בעמדותיהם בשל המצב הביטחוני. הסקר החדש העלה כי חלה ירידה בולטת בסטיגמה בקרב חלקים מהקהילה החרדית, במיוחד בקרב אלו שמגדירים עצמם כיותר שמרנים. נמצא כי, עם המשך המלחמה, ישנה עלייה בגיוס החרדים לצבא. עם זאת, חשוב להדגיש כי רוב המתגייסים החרדים הם נשואים ולכן פחות מודאגים ממעמדם בחברה.

עקב ממצאי המחקר, ד"ר יצחקי בראון הוזמנה להציג את הממצאים לפני ועדת חוץ וביטחון של הכנסת. בהצגתה, היא הדגישה כי הצבא, אשר מטרתו לגייס בחורים צעירים לשירות קרבי מלא, חייב לזכור כי המתגייסים מהקהילה החרדית יחזרו לקהילתם בתום השירות הצבאי ויצטרכו להתמודד עם ההשלכות של הגיוס. ד"ר יצחקי בראון הבהירה כי "הידיעה שהגיוס הופך את הצעיר החרדי ל'כישלון' מהווה מכשול בתהליך הגיוס. לכן, הירידה בסטיגמה שאנו עדים לה בזמן המלחמה מהווה הזדמנות, ומומלץ  לחשוב על דרכים לשמר את השינוי הזה בתפיסות של החברה החרדית כלפי המתגייסים."

להצגת מחקרים מעין אלו בפני וועדות הכנסת ישנה חשיבות רבה, שכן היא מקדמת את יכולת השפעתם של עובדים סוציאליים וחוקרים על תהליכי עיצוב המדיניות החברתית.

כתבה מאת: גלית הרצברג